Parcul din Vatra Dornei

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Citit 11109 ori
Parcul din centrul statiunii Vatra Dornei ramane una dintre cele mai accesibile si apreciate metode de agrement.
 
Este un parc special, ce adăposteşte nenumărate veveriţe printre arborii bătrâni, devenit faimos datorită micuţelor animale şi datorită concertelor din sezonul estival...
 
Parcul din centrul staţiunii Vatra Dornei se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare şi este o rezervaţie dendrologică a Academiei Române, cu specii rare de arbori bătrâni şi înalţi. Este principala zonă de concentrare a izvoarelor minerale.
Parcul, numit acum de multă lume "Parcul Veveriţelor", a devenit cunoscut datorită lor, deoarece zeci de veveriţe aşteaptă oamenii să vină sa le hraneasca. Copii, tineri, adulţi şi bătrâni se adună în fiecare zi să le aducă nuci şi alune. Pentru turişti, la intrarea în parc se vând pungi cu nuci. Să le chemi la tine este simplu: baţi nucile între ele, iar micile veverite vin şi îşi iau hrana direct din mâna ta, fiind o încântare pentru toate privirile.
Veveriţele sunt numite popular "Mariana", iar copiii, mai ales vara, le strigă aşa din zi şi până în seară. Bătăile din nuci se aud necontenit până seara, târziu.
 
În Parcul Central, mai există şi alte obiective demne de toată atenţia: izvorul de apă minerală Parc, Pavilionul Japonez, Biserica Sfânta Treime. Tot aici, exact lângă parc, este şi Cazinoul - un monument istoric ridicat în 1896, care a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc. Din pacate, clădirea se află în prezent în stare de ruină.
Mai sus, în parc, găsim clădirea-monument a Izvorului Sentinela, construita în 1896. În decursul timpului, izvorul a purtat mai multe denumiri. Inițial a fost numit Izvorul Falkenhayn, după numele fostului ministru al agriculturii al Austro-Ungariei. Ulterior a primit numele de Izvorul Sentinela în cinstea societății culturale patriotice cu același nume, care a activat în orașul Vatra Dornei. După anul 1948 izvorul a fost numit 23 August, iar după Revoluția din decembrie 1989 a revenit la denumirea de Sentinela.
 
Pe aleea principală a parcului gasiti grupul statuar cu busturile lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri și Alecu Russo, monumente istorice realizate în perioada 1964-2000.
 
În sezonul estival, în parc se organizează concerte, care sunt susţinute de orchestra de alamuri, eveniment ce adună sute de oameni

Media

Mai multe din această categorie: « Mountain biking Piscina La Bella Vista »

1 comentariu

  • Link la comentariu Vasile Joi, 06 Noiembrie 2014 08:44 postat de Vasile

    astept cu nerabdare sa ajung din nou acolo.....

Lasă un comentariu

Politia - 0230.375.515 Jandarmeria - 0230.373.833 Dispeceratul National Salvamont - 0725.826.668; 0-salvamont Salvamont Vatra Dornei - 0230.372.767; 0726.686.687; 0744.332.378; 0720.485.969