Pentru a te bucura de susurul cascadei poți porni din stațiunea Borșa, fie pe jos, pe un traseu montan de o oră și jumătate, fie cu telescaunul, după care cobori de pe vârful pârtiei într-o drumeție de o jumătate de oră.
Cascada se află la altitudinea de 1300 m și se formează din apa care se adună de pe muntele Cailor într-o depresiune circulară glaciară, din cauza topirii zăpezii și a ploilor dese care alunecă pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea revărsându-se peste Podul Cailor de la o înălțime de circa 90 de metri în mai multe trepte cu căderi succesive.
Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Bogăția pășunilor acelor locuri atrăgeau oile și caii, iar după această întâmplare păstorii ar fi vărsat lacrimile care au dat naștere Cascadei Cailor. Până și muntele și-a primit acest nume, ca și pârâul care coboară la vale. Pe noi ne-a cam prins ploaia, dar abia se pornise temătoare, așa că ne-am încumetat să ne continuăm drumul prin pădurea parfumată de brazi până în buza cascadei.
Dacă vremea este frumoasă, merită să zăbovești mai multe minute pentru peisajul mirific care ți se deschide în fața ochilor, fiind un loc ideal de relaxare.
Iubitorii muntelui și aventurii pot urca chiar prin Canionul Cailor pentru a admira și primele cascade care coboară vertiginos la vale, transformându-se în final în Cascada Cailor, considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m.
Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă "stavele" (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe.
Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.
De reținut:
- Acces:
- dinspre pârtia de schi din stațiunea Borșa cu telescaunul până în partea de sus a pârtiei (17 minute). Telescaunul funcționează în orice anotimp. Drumul se continuă pe jos circa 30 de minute până la baza cascadei. Telescaunul și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa. Telescaunul funcționează zilnic între orele 09.00 – 18.00 vara și 09.00-17.00 iarna. Tarif urcare + coborâre adulți: 30 lei/persoană.
- din centrul stațiunii Borșa se merge drumul forestier marcat cu triunghi roșu (2 – 3h) . Distanța este de circa 8 km, din care 5 km pot fi parcurși cu mașina. Traseul nu este foarte dificil.
- Momentul cel mai bun de a vizita cascada este primăvara, deoarece debitul apei crește, iar căderea acesteia devine spectaculoasă.
- Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00, dacă nu ajungeţi până la această oră la capătul superior al telescaunului, riscaţi să rămâneţi pe munte sau veţi fi nevoiţi să coborâţi pe jos la baza muntelui.