Daca ajungeti in Bucovina, pe langa celebrele manastiri pictate, nu trebuie sa ratati o calatorie inedita cu Mocanita de la Moldovita – Hutulca, asa cum ii spun localnicii. Vechiul trenulet cu abur te va duce intr-o calatorie molcoma si de neuitat, in taramul de poveste al hutulilor, mandrii etnici ucraineni.
E ca o incursiune in trecut, prin satele lor, cu case pitoresti, insirate de-a lungul raului Moldovita. La fiecare curba, la fiecare colt, sigur veti avea ceva de vazut si de fotografiat!
Iarna e nimerit sa ai aceasta experienta, pentru ca zapada nelipsita de pe Obcinele Bucovinei te va rasplati cu peisaje de poveste. Nu va faceti griji ca veti ingheta in tren! Vagoanele sunt incalzite cu sobe cu lemne, insa va recomand sa va imbracati gros. In nord, iarna sunt, de obicei, cu temperaturi cu muuulte minusuri in termometre. Si ca experienta sa fie completa, la capatul liniei, va asteapta o masa traditionala, cu bucate alese, pregatite de gospodarii din zona.
Traseu:
Plecarea trenurilor este din gara CFR Moldovita. Linia urmareste raul „Moldovita”, intr-o zona pitoreasca, tipic pentru Bucovina, cu case in stil vechi, cu garduri din lemn si clai de fan pe fiecare camp. Pe toate dealurile veti vedea fanare si oboroane. Capatu liniei este o poiana la marginea padurii de brad, unde iarna aveti posibilitatea sa vedeti sanii trase de cai, aranjate cu canafe pe capastru sau sa participati la o masa traditionala bucovineana.
Scurt istoric al liniei:
Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa de la padure la gater. In anul 1909 linia a fost preluata de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartament standardizat 760mm. Initial, traseul mocanitei avea 23,9 kilometri, de la Moldovita la Rososa, insa in decursul anilor s-a mai construit o multime de variante si tot sistemul a ajuns in anul 1987 cu infiintarea portiunii Rascovei - Rasca dreapta + Arsuri la o lungime de 73km.
Linia de la Moldovita a fost folosita pana in anul 2001 pentru transport de masa lemnoasa. Incepand cu Iulie 2005 aceasta linie este administrata de SC CFI SRL . La ora actuala linia are 12km.
IMPORTANT DE STIUT:
- Durata parcursului: aproximativ 3 ore
- Copiii sub 6 ani calatoresc gratuit doar in prezenta si asezati in poala parintilor
- Preturi: (va rugam obtineti aceste informatii la telefoanele afisate)
Pentru informatii actualizate sunati la urmatoarele numere de telefon: