Munţii Călimani sunt cei mai sălbatici şi mai înalţi munţi vulcanici de pe teritoriul României, singurii de acest tip care depăşesc 2.000 de metri altitudine şi care prezintă spectaculoase urme ale glaciaţiunii prin căldări glaciare şi creste alpine. Masivul este cel mai extins dintre toţi munţii vulcanici din Carpaţii româneşti.
Delimitat la sud de Defileul Mureşului şi la nord de Ţara Dornelor, întinzân-du-se pe suprafaţa a patru judeţe – Mureş, Bistriţa Năsăud, Suceava şi Harghita –, Masivul Călimani excelează în peisaje de o frumuseţe impresionantă. Aproape întreaga suprafaţă este acoperită de creste montane şi văi foarte bine împădurite. Traseele marcate şi cabanele la altitudine sunt destul puţine, fapt ce contribuie la sălbăticia peisajelor întâlnite în Munţii Călimani.
Parcul National Calimani se întinde pe o suprafață de aprox 24.000 hectare, în nordul Carpaţilor Orientali. Cu peisaje şi ecosisteme unice, specii rare de floră și faună, parcul favorizează desfăşurarea diverselor activități turistice: drumeții, excursii, mountain bike, echitație, cross country ski, schi de tură, observarea păsărilor și animalelor. Pune la dispoziţia celor interesaţi pachete turistice: cu ghid, cu cai, junior ranger, foto safari.
Parcul acoperă o suprafaţa de aproximativ 24000 ha. În zona parcului din Ţara Dornelor există caldere vulcanice, cu un diamentru de aproximativ 10 km, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Creasta acesteia se impune prin vârfurile semeţe de peste 2000 m, prezente şi în creasta secundară vestică.
Rezervaţii și puncte de interes:
• Creasta principală a calderei vulcanice cu principalele vârfuri de peste 2000 m;
• Rezervaţia naturală 12 Apostoli și Poteca tematică 12 Apostoli;
• Rezervaţia ştiinţifică Molidiş cu Pinus cembra;
• Rezervaţia naturală Lacul Iezer (partea de sud a calderei);
• Schitul "Apa Rece" (în apropiere de Vf. Lucaciu) cu acces din Poiana Negrii.
Principalele puncte de acces în trasee:
Gura Haitii, Vatra Dornei, Poiana Negri, Şaru Dornei, Poiana Stampei, Dornişoara.
Activităţi permise în Parcul Național Călimani:
Drumeţie (cu posibilitate de înnoptare doar în locuri de campare speciale, turism ecvestru, schi de tură).