Statiunea Vatra Dornei 2020 - Ghid turistic si de cazare hoteluri, pensiuni, cabane, harta statiune, trasee montane, galerie foto, vremea

Transrarau

36108  
Rating:
 
0.0 (0)
Judetul Suceava
45 km pana in centrul statiunii Vatra Dornei
Transrarau
   Oferte cazare Vatra Dornei

Descriere

Soseaua Transrarau este declarata a fi al treilea cel mai frumos drum alpin din Romania, dupa Transalpina si Transfagarasanul…si pe buna dreptate isi merita locul in clasament.
Acesta traverseaza masivul Rarau si este unul dintre drumurile situate la mare altitudine, care ofera peisaje ce iti vor taia rasuflarea.

Drumul (DJ175B) are o lungime de 28 km si leaga satele Chiril (pe latura de sud) si Pojorata (pe latura de nord), care traverseaza Muntii Rarau si urca pana la o altitudine de 1.400 m deasupra nivelului marii.

In urma cu cativa ani, drumul era plin de gauri si extrem de ingust, ceea ce ingreuna vizitarea lui. Insa, in 2014, drumul a fost extins si refacut, iar astazi asfaltul este pur si simplu perfect.
Totodata, cunoscut sub numele de Drumul Comorilor, Transraraul poate fi traversat cu bicicleta sau chiar pe jos.

Una dintre legende spune ca in 1541, Petru Rares si-ar fi adapostit familia si averea in hoardele tatare din Muntii Rarau. Urmariti de invadatori, Doamna Elena, sotia lui Petru Rares si fiul lor, s-ar fi adapostit sa se roage intr-o pestera, iar pietrele uriase ar fi cazut peste locul in care comoara era ascunsa, ingropand totodata si hotii.

Condusul pe acest drum, este cu siguranta o experienta ce merita incercata.
In plus, exista multe oportunitati de fotografiere excelente pentru cei pasionati de fotografie. Asa ca, nu uitati aparatul de fotografiat!

Soseaua cuprinde kilometri intregi de peisaje uimitoare. Acest drum turistic faciliteaza accesul la Cabana Rarau, precum si catre celebrul monument al naturii, Pietrele Doamnei.

Din pacate, nu exista locuri de parcare de-a lungul acestui drum.
Pe masura ce inaintati, peisajul si imprejurimile devin din ce in ce mai frumoase si mai spectaculoase.

Transraraul este soseaua care dezvaluie fascinanta lume de piatra a Muntilor Rarau si peisajele sale de basm. De-a lungul celor 10 kilometri intre localitatea Chiril de pe Valea Bistritei si Pojorata de pe Valea Moldovei, traseul montan scoate la iveala stanci albe impozante, codri seculari si poieni intinse. Serpentinele se inlantuie pana in apropierea Varfului Rarau, la 1651 m altitudine, oferind un spectacol inedit. Datorita inaltimilor si privelistilor, Calatorul va descoperi salbaticia peisajelor naturale si armonia pitoreasca specifica satelor de la munte. 

Chiril - Varful Rarau

Transraraul porneste de pe Valea Bistritei, o zona foarte frumoasa, linistita si bogata in obiective turistice. In vecinatatea satului Chiril se afla Cheile Zugreni, sapate de raul Bistrita intre masivele Pietrosul Bistritei si Giumalau. Strajuita de peretii stancosi, apa formeaza vartejuri repezi, mici cascade si insulite, pe una dintre acestea gasindu-se cabana Zugreni. Aici poti practica pescuitul, tiroliana si raftingul, poti organiza un picnic in spatiile special amenajate, bucurandu-te din plin de frumusetile naturii. Din acest punct, potecile duc catre Vatra Dornei, o statiune perfecta pentru iubitorii sporturilor de iarna, si catre Cheile Bicazului si Lacul Rosu.

Din Chiril, soseaua urca in serpentine largi, lasand in urma casele razlete de pe dealuri si facandu-si loc prin padurile dese de conifere. La stanga se zaresc varfurile masivului Giumalau, iar la dreapta, panorama se deschide asupra codrului Slatioarei. Traseul se intersecteaza cu un drum care duce la Manastirea Rarau, un mic lacas de cult care dateaza din 1538. Se spune ca in timpul unei navaliri a tatarilor, domnitorul Petru Rares s-a refugiat impreuna cu familia sa in munti, iar sotia lui, Doamna Elena, a fost ocrotita de catre calugari. Drept multumire, voievodul a ridicat aceasta biserica, care acum adaposteste doua icoane facatoare de minuni. Legendele istorisesc ca una dintre ele nu a fost pictata de om si ca disparea deseori din rama, revenind la rugaciunile staruitoare ale monahilor.

Urmatoarea portiune a traseului ajunge in apropierea celui mai inalt punct din masivul Rarau - Varful Rarau (1651 m). Splendoarea Pietrelor Doamnei se infatiseaza cu generozitate; curajosii pot escalada maretele stanci sidefii, descoperind o panorama cu adevarat uluitoare. Culmile muntoase, dealurile molcome, capitele aurii de fan, stanele si turmele alcatuiesc un decor fermecator, care te imbie la drumetii. Tot aici se afla Cabana Rarau, unde gasesti loc de cazare, iar la 1 km distanta este situata cea mai mare formatiune carstica din acest masiv, Pestera Liliecilor, care insa nu este amenajata pentru vizitare.

Intre Chiril si Cabana Rarau, limita de viteza admisa este de 30 km/h. Drumul prezinta un grad ridicat de dificultate din cauza curbelor stranse, astfel ca parcurgerea Transraraului necesita atentie sporita si multa indemanare.

Varful Rarau - Pojorata

De la Cabana Rarau pana in localitatea Pojorata traseul strabate o zona care imbina padurile bogate si platourile vaste. Cateva serpentine mai accentuate duc catre Saua Fundul Colbului, de unde, in departare, se zaresc falnicul varf Giumalau (1857 m) si Tara Dornelor. De aici, drumul serpuieste lin pe langa cateva popasuri turistice pana pe Valea Moldovei, strajuita de crestele Adam si Eva.

Muntii Rarau sunt usor accesibili si dispun de o retea vasta de drumuri. Potecile marcate, care dezvaluie frumusetile de pe masiv, pornesc din localitatile Chiril, Slatioara, Campulung Moldovenesc si Pojorata. Chiar daca gasesti numeroase oferte de cazare la poale, iti recomandam sa innoptezi la cort si sa te bucuri de linistea inaltimilor si de splendidele culori ale rasaritului.

Transraraul este un drum provocator, impletind adrenalina cu privelistile care iti taie rasuflarea. Soseaua inlesneste accesul catre unele dintre cele mai importante obiective turistice ale masivului - Manastirea Rarau, Pietrele Doamnei, Cabana si Varful Rarau - si strabate locuri deosebit de pitoresti. Traseul poate fi parcurs si pe jos sau pe doua roti, intersectandu-se cu poteci marcate, de-a lungul carora vei descoperi si alte bogatii ale muntilor. Transraraul iti ofera o aventura unica, in care sa-ti reincarci bateriile departe de agitatia oraselor. Vei avea parte de peisaje salbatice, liniste desavarsita si aer curat.

Fotografii

Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau
Transrarau

Localizare pe harta si Traseu

In apropiere

Nu au fost gasite inregistrari

RECENZIILE TURISTILOR

Nu exista recenzii pentru acest articol.
Already have an account?
Vot (o valoare mai mare inseamna mai bine)
Nota generala
Comentarii

Informatii turistice si oferte cazare in Vatra Dornei si imprejurimi • Cazare la pensiuni, hoteluri, cabane, case in Statiunea Vatra Dornei si in apropiere • Oferte turistice din statiunea Vatra Dornei actualizate.