Gura Paraului Lala -Valea Lalei - Lacul Lala Mare - Lacul Lala Mica (1920m) - Saua Ineut (2100m) - Saua cu Lac (2140m) - Vf. Ineu (2278m)
- Timp de mers: 5 ore
- Grupa de munti: Muntii Rodnei, Masiv Ineu
-
Grad de dificultate: mediu si greu in a doua portiune
-
Descriere: Marcaj punct albastru. Traseul se poate parcurge cu plecare de la Vatra Dornei si intoarcerea in aceeasi zi. Este cel mai recomandat traseu pentru a atinge zona sudica a Muntilor Rodnei si acelui de al doilea varf ca marime importanta si frumusete. Paraul Lala este un afluient sudic al Bistritei Aurii avandu-si obarsia din lacurile de origine glaciara Lala Mare si Lala Mica. Este situat la o distanta de aprox. 53 km de Vatra Dornei pe drumul inspre Borsa jud. Maramures. Intregul traseu se parcurge pe langa Paraul Lala mai intai pe un drum forestier de aprox 7 km apoi pe poteca. O portiune dificila din prima parte a traseului este traversarea zonei unde au avut loc avalanse. Poteca va continua apoi chiar pe langa Paraul Lala, prin jnepenisuri de o frumusete tulburatore fiind insotiti de vuietul apelor care iti confirma inca odata salbaticia si maretia acestei zone, strajuita de varfurile Muntelui Gajei inspre S E si Creasta Piciorul Plescutei la NW. Din zona lacurilor, apoi din sei si in final de pe Vf. Ineu (2279m) poate fi admirata inspre SE creasta inspre Pasul Rotunda unde se face legatura cu Muntii Suhard, iar inspre NW creasta si varfurile principale pana la maiestosul Pietros al Rodnei (2300m). Marcajul de creasta este banda rosie. Descrierea detaliata a acestei zone a fost facuta de persnalitati marcante si se afla in literatura stiintifica si de specialitate.
-
Nota! Descrierea traseului este facuta foarte sumar, putandu-se adauga multe elemente in cazul in care turistii sunt insotiti de o persoana care cunoaste acest traseu montan.
Informatiile prezentate au caracter informativ. Pentru informatii la zi, privind accesibilitatea traseului montan va rugam sa apelati la Serviciul Salvamont din statiunea Vatra Dornei.