Statiunea Vatra Dornei 2020 - Ghid turistic si de cazare hoteluri, pensiuni, cabane, harta statiune, trasee montane, galerie foto, vremea

Manastirea Sucevita

2799  
Rating:
 
0.0 (0)
Sucevita, judetul Suceava
91 km pana in centrul statiunii Vatra Dornei
Manastirea Sucevita
   Oferte cazare Vatra Dornei

Descriere

Anul construcţiei: 1583
Construită de: Irimia, Simion şi Gheorghe Movilă
Locaţia: Suceviţa, judeţul Suceava

Pe un drum de o frumusete coplesitoare ce serpuieste pe vai si culmi bogat impadurite, intrerupte de pasuni pe care se zaresc razlete capite aurii de fan, ajungeti la manastirea Sucevita. Dupa serpentine strajuite de brazi seculari, intre dealuri se vede un lacas de cult simplu care pare ca se contopeste cu natura. Aflata in incinta unui zid de piatra menit sa o apere de navalitori si flancata de cinci turnuri de paza intarite, manastirea este ctitoria fratilor Movila, familie de boieri si domnitori. Legendele locului povestesc ca pe acest loc se afla la inceputuri o biserica de lemn; mai tarziu, pentru a-si rascumpara pacatele, o femeie a adus cu carul ei tras de boi, timp de 30 de ani, piatra necesara actualei constructii. Manastirea este considerata a fi ultimul lacas de cult din Moldova cu fatadele bisericii pictate, manifestare caracteristica domniilor lui Stefan cel Mare si Petru Rares.

La Sucevita traditia si inovatia se impletesc intr-un mod original in pictura exterioara, dominata de un verde de intensitatea smaraldului. In fresce sunt reprezentate naratiuni din Vechiul si Noul Testament, dar si atat de rar intalnita “Scara a virtutilor”. In aceasta pictura sunt infatisati calugari care incearca sa urce o scara cu 32 de trepte; deasupra, Hristos se roaga cu bratele deschise pentru acestia, iar un grup de ingeri le sustine eforturile. Dedesubt, calugarii slabi sunt trasi de pe scara si se zvarcolesc in agonie. In ansamblu, frescele de la Sucevita sunt mai austere, lipsind scenele istorice de la Moldovita sau Voronet, insa peisajul in care verdele bisericii se contopeste cu albastrul cerului este sublim.

In drum spre celelalte manastiri, faceti un popas la Marginea, comuna cunoscuta pentru pastrarea si perpetuarea artei olaritului. Desi tot mai putini, mesterii margineni continua sa invarta roata si sa arda vasele de lut in cuptoare. Complexul de la Marginea produce olarie neagra exact ca pe vremuri: mesterul aduce pamantul din capatul satului, il inmoaie cu apa si il pune pe roata, unde lutul prinde forma, apoi lasa vasele la uscat. Le arde inabusit, le lustruieste si le decoreaza, oferindu-le o valoare estetica inegalabila. Intregul proces poate fi urmarit la atelierul de ceramica din Marginea; in apropiere s-a amenajat si un muzeu etnografic, intr-o casa veche taraneasca, unde sunt expuse costume populare din zona Radauti, tesaturi, covoare de lana, cosuri de nuiele, coliere de margele, oua incondeiate, toate confectionate manual de mainile iscusite ale satenilor.

Această clasică biserică moldovenească, având cele 5 camere, prezintă prima noile tendinţe arhitecturale: firide mai mici şi trei piedestaluri pentru turn. Frescele sunt remarcabile, colorate şi bine păstrate.
Trei fraţi Movilă au construit Biserica „Învierea Domnului” din Suceviţa în jurul anului 1583. Biserica este singurul lăcaş de cult pictat, care nu a fost fondat de către un prinţ conducător, deşi familia Movilă era urmaşă a lui Petru Rareş din partea maternă. Destul de curând după ce mănăstirea a fost construită, Irimia Movilă a devenit conducătorul Moldovei iar fratele lui, Simion, a domnit Ţara Românească. Al treilea frate, Gheorghe, care era pe atunci Episcop la Rădăuţi a urcat în funcţie până a devenit Mitropolitul Moldovei.
Biserica a fost pictată în jurul anului 1595, cu aproape jumătate de veac după bisericile „surori”. Este considerată ca fiind ultima înflorire a obiceiului pictării faţadelor bisericii, tradiţie care marchează domnia lui Ştefan cel Mare şi a lui Petru Rareş. Pentru fraţii Movilă, a construi şi a picta o biserică ce se aseamănă îndeaproape cu edificiile pe care strămoşii le-au întemeiat cu decenii înainte era o formă de a se declara parte a liniei conducătoare care pornea de la Ştefan cel Mare.

Cu toate acestea, în acelaşi timp, aşezământul monahal al Suceviţei şi clădirile aferente anunţă inovaţiile arhitecturale ale secolului următor.
Pereţii masivi din jurul bisericii au fost construiţi după 1595, în timpul domniei lui Ieremia Movilă. Fiecare perete are aproape 100 de metri lungime, trei metri lăţime şi mai multe de şase metri înălţime, creând astfel atmosfera unei fortarete medievale. Pereţii sunt întăriţi cu stâlpi, diguri şi turnuri impozante.
Fiecare din cele cinci turnuri are câte un plan diferit. Turnul pătrat al porţii cu turnuleţul octagonal ascuţit este în mijlocul peretelui nordic. O poartă de intrare arcuită, cu stâlpi grei pe fiecare parte, conduce către aşezământul monahal. Deasupra bolţii de la poarta de intrare se află o nişă în semicerc, pictată cu Învierea şi cu haina de război a Moldovei gravată. Deasupra porţii de la intrare, se află două caturi cu camere.

La primul etaj, este o capelă mică, în cinstea Bunei Vestiri. Turnul nord-vestic este şi cel care conţine clopotul mănăstirii. Este cel mai masiv dintre toate, cu trei stâlpi suprapuşi în exterior. Aceştia au fost construiţi mai târziu, ca şi stâlpii de la poarta de intrare. La parter, se află un mic laborator de refacere a icoanelor, unde lucrează măicuţe instruite. La etajul superior, se află clopotniţa, cu patru mari arcuri. Cele două clopote pe care le-a donat Irimia Movilă în 1605 sunt folosite zilnic. Celelalte trei turnuri sunt octagonale, dar fiecare este diferit de celelalte: cel din nord-est are trei caturi, cel sud-estic cinci şi cel sud-vestic două.

O galerie din lemn lăcuit a fost construită în peretele nordic, în timpul secolului al XIX-lea. Turnuleţul subţire din lemn are gravat anul 1867. Clădirile monahale actuale se învecinează cu peretele estic. Partea din centru este originală, iar locuinţele, în afară de celulele măicuţelor, sunt reprezentate de un muzeu cu broderii, manuscrise, obiecte religioase şi icoane. Biserica Învierii, deşi construită după modelul clasicelor biserici moldoveneşti, arată prima noile tendinţe arhitecturale. Biserica are cinci camere cum are orice mare biserică a unei mănăstiri moldoveneşti: altarul, naosul, camera mormintelor, pronaosul şi exonartexul. Pe abside se află firide înalte, dar acestea nu mai ajung aproape până la streşini, cum se întâmpla înainte.
Pentru prima dată, turnul este plasat pe trei piedestaluri, practică urmată după câţiva ani la Dragomirna. Pe fiecare parte a exonartexului se află două portaluri mici, cu influenţă muntenească.

Portalurile au fost adăugate la scurtă vreme după construirea bisericii, de către Irimia Movilă însuşi. Pictura de dedicaţie din naos înfăţişează un mic portal pe faţada sudică a modelului bisericii ţinute de prinţ în mână. Cele două portaluri nu sunt identice. Cea sudică este susţinută de doi piloni şi doi pilaştri, pătraţi. Intrarea este dinspre sud, iar pe cele trei părţi sunt arcuri deschise cu muluri. Intrarea prin portalul nordic se face dinspre est. Aici se găsesc împreună şase deschideri, două în fiecare parte. În colţurile exterioare, se observă piloni rotunzi, răsuciţi. Stâlpii dintre aceştia sunt hexagonali, decoraţi orizontal cu cărămidă roşie. Frescele sunt remarcabile, colorate şi bine păstrate. Numărul scenelor şi al personajelor este mai mare decât în orice altă biserică moldovenească. Spre deosebire de majoritatea cazurilor, numele pictorilor sunt cunoscute: fraţii Ion şi Sofronie, care au dus la bun sfârşit lucrările din 1595 până în 1596.

Suceviţa este situată la 91 km de Vatra Dornei, unde puteţi găsi cazare şi informaţii despre călătorie.
Contact:

Adresa: Sucevita, 727510, judetul Suceava
Tel: + 40 (230) 417110
Mobil: + 40 (744) 155952

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pelerinaj:

Manastirea este zilnic deschisa intre orele 7:00 – 21:00
Muzeul poate fi vizitat intre orele 9:00 – 17:00
Sfanta Liturghie are loc inte orele 9:30 – 12:00, in zilele de Duminica si sambata, si intre orele 7:30 – 9:00, in restul zilelor.

sucevitamap

Fotografii

Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita

Localizare pe harta si Traseu

RECENZIILE TURISTILOR

Nu exista recenzii pentru acest articol.
Already have an account?
Vot (o valoare mai mare inseamna mai bine)
Nota generala
Comentarii

Informatii turistice si oferte cazare in Vatra Dornei si imprejurimi • Cazare la pensiuni, hoteluri, cabane, case in Statiunea Vatra Dornei si in apropiere • Oferte turistice din statiunea Vatra Dornei actualizate.